ruletes, cepeši, aukstā gaļa

 

 

Luganskas rulete. Pārbaudīts!👍

Sastāvs:700g maltas gaļas (Labāk cūka+ liellops), 2 nelieli burkāni, jeb 1 liels, 2 olas, 5 ĒK piena, 1 ĒK krējuma, 1 ĒK kartupeļu cietes, 1 sīpols, sāls, pipari, var kādu garšvielu pēc vēlēšanās.

Gatavo: Novāra burkānus, kamēr mīksti, atdzesē, nomizo. Sakuļ olas ar 5 ĒK piena, sāli, pipariem. Izcep omleti. Malto gaļu sajauc ar smalki sagrieztu sīpolu, piejauc krējumu, cieti, sāli, piparus, garšvielas. Samīca malto gaļu, liek uz samitrināta auduma/ marles lielas pankūkas veidā. Virsū uzklāj omleti, omletes viducī liek vienu aiz otra vārītos burkānus. Ar auduma palīdzību visu rullē, veidojot kukulīša/ruletes formu, tā lai pildījums būtu viducī. Audumu cieši apliek gaļai, tad ar pārtikas auklu apsien, lai vārot forma turētos.
Izveidoto ruleti liek verdošā sālsūdenī un vāra aptuveni 0.5 h. Tad atdzesē zem sloga- lai veidotos vieglāk sagriežama forma un notecētu šķidrums.

Pa nakti notur ledusskapī un no rīta -gatavs brokastu lietošanai.
Šī ir interneta plašumos atrasta un manis iztulkota recepte, bet kad oriģinālais variants ir izmēģināts, var ļauties eksperimentiem. Piemēram, burkāna vietā likt ar sīpoliem saceptus šampinjonus, vai papriku, vai sieru- īsāk sakot- vieta jūsu fantāzijai.



 Vistas rulete _1.

Gatavo: 800g -1kg vistas gaļas, 1 ĒK želatīns, ķiploki, garšvielas ( estragons, paprikas pulveris, malts koriandrs, muskatrieksts, sāls. Sulas vai piena paka, vēlams ar folija slāni iekšpusē.

Pagatavošana: Vistu atbrīvo no kauliem un ādas, sagriež nelielos gabaliņos, pārber ar garšvielām un sausu želatīnu. Pievieno ķiplokus un sāli, sajauc. Atstāj vēsumā ievilkties.

Masu ieliek sulas pakā, paku aizver ar skoču, saspraudēm u.taml. Ņem katlu ar augstām malām, apakšā ieliek paliktni vai lupatiņu, lai vāroties paka neapgāžas. Ieliek paku un ielej ūdeni, lai tas apņem 2/3 pakas. Vāra 1-1,5 h. Kad atdzisi liek ledusskapī sastingt.

 

Vistas rulete_2.

Sastāvs: 800 g -1 kg vistas gaļa, sāls, garšvielas, ķiploka zobiņi. Želatīns ar aprēķinu 1 ĒK uz 1 kg gaļas.

Gatavo: Vistas gaļu saliek katliņā, pārkaisa sāli, garšvielas, želatīnu. Lielā katlā uzvāra ūdeni, tajā ievieto mazāko katliņu ar vistu, kur nekādu šķidrumu nepievieno, aizvāko! Karsē 2 h ūdens peldē. Kad gatavs- gaļa viegli atdalās no kauliem. Izņem gaļu no šķidruma, atkaulo. Pievieno sagrieztus ķiplokus. Sajauc. Ieliek formā, pārlej ar šķidrumu, atstāj sarecēt.


Vistas rulete_3. 

Sastāvs: Vistu kājas vai ceturtdaļas 1- 1,5 kg, garšvielas. Pildījumam pēc velēšanās  - siers, omlete, paprika, marinēti šampinjoni, vārīti burkāni, zirnīši, kukurūza u.c.

Gatavo: Atdala vistas gaļu no kauliem, izliek uz pārtikas plēves cieši taisnstūra formā. Var nedaudz izklapēt. Uzkaisa sāli, piparus, garšvielas.

Ruletes vidū uzliek pildījumu pēc izvēles, sieru liek vienmēr, jo tas dod papildus saturu pašai ruletei. Ruleti sarullē, ietin plēvē, vairākās kārtās. Sasien ar auklu.

Ruleti un vistas kaulus liek aukstā ūdenī. Uzvāra, noputina, pievieno sāli un garšvielas, vāra 1,5 h. Gatavo ruleti liek zem sloga līdz pilnīgai atdzišanai, tad pārvieto ledusskapī, lai sacietē,

Ja gatavo cūkgaļas vai liellopa gaļas ruleti, gaļu obligāti izklapē, vāra 2- 2,5 h. 


Vistas želejas rulete

Sastāvs: 1,5 kg vistas krūtiņa, 3 ĒK sinepju, 5 ĒK olīvu eļļas, 2 ķiploka galviņas, 2 g malta piparu maisījuma, 1 TK malts koriandrs, 4ĒK maltas paprikas – sausās, 4 ĒK garšvielas vistai, ½ citrona sula, 60 g želatīns, sāls – pēc garšas.

Gatavo: Krūtiņu sagriež mazos gabaliņos, pievieno sīki sagrieztus ķiplokus, sāli, garšvielas, eļļu, citrona sulu, želatīnu. Labi sajauc. Liek pa porcijām ( 2 vai 3  daļā sadalītu) cepeša piedurknē un liek uz nakti ledusskapī marinēties. Nākamajā dienā no augšpuses uzliek foliju, cep cepeškrāsnī 200°C 45 minūtes. Atdzesē zem sloga 6-8 h.


Aukstā gaļa. Pārbaudīts!👍

Gatavo: Šoreiz no cūkas, citreiz lieku kopā cūku +vistu. Cik saimnieču tik recepšu :) Es gaļu nomērcēju aukstā ūdenī, tad novāru, kad sāk putot, noskaloju karstā ūdenī, lieku no jauna katlā, pārleju ar verdošu ūdeni, pielieku burkānus, sīpolus, ķiplokus, seleriju. Vēlāk arī sāli, piparus un lauru lapu. Vāru kamēr gaļa lec nost no kauliem. Tad nedaudz padzesēju, sagriežu kumosiņos . Tad lieku traukos, apakšā ieberot vārītā burkāna ripiņas, un virsū leju izkāstu uzkarsētu buljonu, kur gaļa vārījās. Te nu svētku galdam domātā aukstā gaļa – Tuppervares želejformā. 




Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

bulciņas

Putna gaļa

Zivju ēdieni