siers, krēmsiers
Svaigais
krēmsiers ar tomātiem un baziliku. Pārbaudīts!👍
Sastāvs: Kefīrs ( Limbažu 2,5%), tomātu pulveris,
kaltēts baziliks, sāls
Gatavo: Kefīru sasaldē̄,
liek ar visu paku saldētavā, uz nakti vai ilgāk, tā lai ir kārtīgi viss
sasalis, tad ņem ārā no pakas. Paņem bļodu, liek virsū caurduri, ieklāj marli
un liek iekšā sasalušo kefīru. Liek ledusskapī un atstāj vismaz uz 24h, lai
notek sūkalas. Krēmsiers gatavs, pārliek bļodiņā/trauciņā un liek klāt
garšvielas, kārtīgi izmaisa. Var ēst uzreiz, var pagaidīt kamēr garšas
savelkas.
Marinēts
siers.
Sastāvs: 500 g siers ar
caurumiem piem. Krievijas, augu eļļa, svaigs baziliks vai kaltēts, raudene
kaltēta, 1 galviņa ķiploks, asā pipara pāksts.
Gatavo: Sieru sagriež viena kumosa lielumā. Burkā liek pamīšus sieru ar ķiploku saspiestu presē, bazilika lapiņām, raudeni iekaisa pa vidu un piparu iegriež asumam un krāsai. Virsū uzlej augu eļļu. Notur diennakti istabas temperatūrā, lai savelkas garšas. (Olīveļļa aukstumā kļūst graudaina, tāpēc marinēšanai izmanto citas eļļas ).
Marinēta brinza /siers. Oriģinālrecepte!👌
Šodien MAXIMĀ ieraudzīju brinzu – ļoti
labā cenā. Nolēmu to iemarinēt. Tātad, sagriezu brinzu kubiciņos, kārtoju
burciņa pamīšus ar olīvām, paprikas strēmelēm, ķiploku daiviņām. No garšvielām
vēl pievienoju rozmarīnu, melnos, baltos, zaļos un rozā piparus, lauru lapu.
Pāri pārlēju olīveļļu (eļļas gan tā pamazāk, bet nebija laika vēlreiz uz
veikalu iet, papildināšu rītdien). Burciņu liek ledusskapī un aizmirst uz
nedēļu. Tad brinzu liek salātos vai uz brokastu grauzdiņiem. Eļļu izmanto
salātiem.
Aromātiskais
mājas siers
Sastāvs: 1l kefīrs, 1l piens, 6
olas, 4 TK sāls, 1/3 TK malto aso sarkano piparu, šķipsniņa ķimeņu, 1 ķiploka
daiviņa, 1 zaļumu pušķītis – dilles, kinza, lociņi.
Gatavo: katlā lej pienu un
kefīru, karsē, neļaujot vārīties, ielej tievā strūkliņā ar sāli nedaudz
sakultas olas. Uzkarsē un maisot vāra uz nelielas uguns, līdz sāk atdalīties
sūkalas. Noņem no uguns, 1-2 minūtes padzesē, tad pievieno smalki sakapātus
zaļumus un garšvielas. Ielej masu caurdurī, kur ielikta dubultā salocīta marle,
izlīdzina ar karoti. Sasien marli mezglā, ļauj notecēt sūkalām. Attin vaļā,
izveidojušos siera gabaliņu pārklāj ar marli virsū uzliek šķīvīti ar slogu.
Liek ledusskapī uz nakti.
Mājas
siers “Paprika”
Sastāvs: 2 l piens, 0,5 TK
citronskābes, 1 TK kumīns, 1 TK ķimenes,
1 TK smalki sagriezta paprika,1 pušķis zaļumu ( pētersīļi, dilles, baziliks-
pēc vēlēšanās).
Gatavo: Lej katlā pienu, karsē,
kad met burbuli, pievieno citronskābi. Kad sāk atdalīties sūkalas tās nokāš
sietā caur marli. Sūkalas neizlej!!! Siera
masai piejauc klāt sasmalcinātas garšvielas, tās variē pēc vēlmēm un garšas.
Marli sasien, liek zem sloga uz 40- 60 minūtēm.
Sūkalām piejauc sāli – 3 ĒK uz 1 litru. Sieru
iztin no marles un liek sūkalās gatavināties 1 diennakti. Ja no trekna lauku
piena - būs stingrāks.
Mājas
siers
Sastāvs: 1 l piens, 400 gr
krējums, 1 ĒK sāls, 4 olas
Gatavo: Pienu ar sāli uzkarsē,
pievieno ar olām sakultu krējumu. Maisot uzvāra līdz atdalās sūkalas, ielej ar
marli izklātā caurdurī, tur zem sloga 3 h.
Cietais
mājas siers.
Sastāvs: 2 l piens (Pienu
vislabāk mājas, var pasterizētu, bet ne sterilizētu), 2 ĒK sāls, 6 olas, 400 gr
krējums, 200 gr kefīrs
Gatavo: Uzkarsē pienu ar sāli.
Olas sajauc ar krējumu, tievā strūkliņa pienam pievieno olu-krējuma masu,
pielej arī kefīru. Nevāra! Pienam jāsavelkas masā, kuru liek uz marles, lai
notek sūkalas. Marli sasien, liek zem sloga, aukstumā uz 4-5 h. Jo smagāks
slogs, jo cietāks siers. Var eksperimentēt ar piedevām- olīvas, paprika u.c.)
Cietais mājas siers ar papriku un dillēm
Sastāvs: 2 l pasterizēts piens,
500ml saskābis piens, 4 olas, 1 TK sāls, , paprika, dilles.
Gatavo: 0.5 l piena saraudzēt
2-3 diennaktis istabas temperatūrā. 1,5 l piena uzvāra, 4 olas sakuļ ar
ieskābušo pienu līdz krējumveidīgai masai. Kad piens uzkarsis, samazina uguni
līdz minimumam un nepārtraukti maisot pievieno piena-olu masu. Karsē 7-10
minūtes, kamēr atdalās sūkalas. Tad ielej ar marli izklātā caurdurī un notecina
sūkalas. Sīki sagrieztas dilles un sasmalcinātu papriku pievieno siera masai un
liek zem sloga aukstumā.
Cietais
siers
Sastāvs: 500g biezpiens
sveramais (9%), 500 ml piens trekns, 50 g sviests, ½ TK soda, 1 ola, sāls.
Gatavo: Katliņā sajauc biezpienu ar pienu, uzvāra un uz
mazas uguns tur 10 -15 minūtes. Ielej masu ar marli izklātā sietā. Ļauj notecēt
sūkalām. Izkausē sviestu un tajā iekuļ olu,
pievieno sodu. Kad masa uzputojusi, tajā pieliek vārītā biezpiena masu.
Masu liek uz nelielas uguns, un pastāvīgi maisot
karsē aptuveni 5 minūtes. Ja masu rauj pie katla, pielej nedaudz sūkalu. Gatava
masa ir maigi dzeltena. Sagatavo formu, var to izklāt ar marli, ielej siera
masu un liek ledusskapī sastingšanai.
Kausētais
siers
Pagatavošana:
Sajauc
biezpienu ar olu, sviestu, sodu un sāli. Sasmalcina blenderī ( vai gaļas mašīnā
vairākas reizes) līdz vienmērīgai masai.
Iegūto masu vāra ūdens peldē, nepārtraukti
maisot, līdz masa izkūst un kļūst staipīga. Pēc velēšanās var pievienot dilles
vai citus zaļumus.
Karsto masu ievieto ar sviestu ieziestā
formā/kārbā.
Komentāri
Ierakstīt komentāru