Putna gaļa

 

Vistas /tītara kotletes

Sastāvs: 500 g maltas vistas/tītara gaļas, 1 sīpols, 1-2 ķiploka zobiņi, baltmaize- pēc vajadzības, 1 ola, sāls, pipari. Pildījumam: 100-150 uz smalkas rīves sarīvēta siera, 2 smalki sarīvētas olas, dilles+ pētersīļi – sakapāti, 2 ĒK mīksta sviesta, garšvielas.

Gatavo: Pildījuma sastāvdaļas sajauc viendabīgā masā. Baltmaizi izmērcē, nospiež, piejauc malto gaļu, sakapātu sīpolu, ķiploku, olu, garšvielas. Ar karoti paņem malto galu, viducī uztaisa padziļinājumu, kurā ieliek pildījumu. Ar samērcētām rokām izveido kotleti. Cep sakarsētā eļļā līdz zeltainai garoziņai.


Vista apelsīnu marinādē. Pārbaudīts! 👍

Sastāvs:  vista, vai vistu stilbiņi, šķiņķīši, 2 apelsīni, 2 ĒK sojas mērces.

Gatavo: Vistu noskalojam, nosusinām. No apelsīniem izspiežam sulu, sajaucam to ar sojas mērci – šajā marinādē turam vistas miesu vismaz 3 stundas. Tad pārliekam vistu cepešpannā, (var likt arī cepešu maisiņā ar visu marinādi, tad cepšanas beigās maisu pārgriež, lai vista apbrūnē.) pārlejam ar marinādi un 200°C cepam apgrozot kamēr mīksta. Es parasti cepšanas beigās vēl ieslēdzu grila režīmu uz pāris minūtēm, bet tas nav obligāti. Palikušo cepeša mērci papildinu ar zaļumiem un pasniedzu kā piedevu.



Sautēta vistas gaļa multikatlā, uzglabāšanai

Sastāvs: 5 kg vistas gaļas, 1 tējkarote sāls uz 1 kg gaļas,  lauru lapas pēc garšas, melno piparu graudiņi pēc garšas, 1/2 glāzes ūdens

Gatavo: Vistas gaļu sagriež gabalos, izņem kaulus, novelk ādu. Vistas gaļas gabalus noskalo ar aukstu ūdeni, notecina un nosusina ar papīra dvieli.

Vistas gaļas gabalus liek multikatla traukā, uzlej mazliet ūdens, ieslēdz sautēšanas režīmu, uz 4 stundām. 1 stundu pirms sautēšanas beigām, multikatla traukā liek lauru lapas, melno piparu graudiņus, sāli.  Karstu vistas gaļu liek sterilizētās burkās, sablīvē, lai nav tukšumu. Liekot gaļu burkās, pārliecinieties, vai nav palikuši mazie kauliņi. Burkas aizvāko, apgriež otrādi, uzklāj dvieli, pilnībā atdzesē un liek vēsā vietā. Šādi sagatavotu gaļu var uzglabāt 3 mēnešus.


Vista burkā. Pārbaudīts!👍

Sastāvs: vista, kartupeļi, burkāni, paprika, selerijas kāts, puravs, puķkāposts, sāls, pipari, lauru lapas

Gatavo: Ņemam 3 litru burku un veselu vistu. Vistu sadalām gabaliņos. Liek burkā kārtu vistas, apsāla. Virsū liek sakapātu sīpolu, var arī ķiploku. Tad ber kārtu dārzeņu - pēc paša vēlmēm. Man bija kartupeļi, burkāni, paprika, selerijas kāts, puravs un sauja puķkāposta. Pa virsu atkal kārta vistas un dārzeņi. Tā kārto, kamēr burka pilna. Pa vidu ieliekam melno piparu un smaržīgo piparu graudus un 2 lauru lapas. Nekādu šķidrumu nelej!!! Burkai uzliekam folija cepurīti un liekam aukstā!!! cepeškrāsnī. Noregulē uz 200°C un sutina 1.5 h. 



Vista ar bekonu un sieru.

Sastāvs:  vistu stilbi, siers, bekons, loku sīpoli, paprika, sāls, pipari, timiāns, eļļa

Gatavo: Vistu stilbus nomazgā, nosusina ar papīra dvieli.  Garšvielas ieber mazā bļodā, pielej klāt eļļu un pieliek klāt timiānu, visu labi sajauc un smērē stilbiņiem virsū. Atstāj iemarinēties.

Stilbus saliek karstumizturīgā traukā, pa starpu saliek sieru un bekonu, sagrieztu sīpolus. Cep cepeškrāsnī 200°C līdz gatavībai.


 Šmorēta vistiņa ar kartupeļiem, skābā krējuma mērcē. Pārbaudīts! 👍

 Sastāvs:  Vistiņa, 250 g skābais krējums, kartupeļi, maltā paprika, loki, lauru lapas, sāls, pipari

Gatavo: Kartupeļus vāra līdz pusgatavībai. Vistiņu apcep uz pannas ar sviestu, pievieno kartupeļus un loku sīpolus, apcep smuki brūnus, pievieno garšvielas. Liek klāt skābo krējumu 250 g un drusku ūdens. Sutina zem vāka.


Vistu spārniņi korejiešu gaumē

Sastāvs:  1,5  kg vistu spārniņu, 3 olas, 1 glāze miltu, ½ glāze kartupeļu ciete, 100 g sviesta ,1 l eļļa fritēšanai, 2 ĒK saldā paprikas pulvera, 1 ĒK kurkumas, sāls, pipari,  Mērcei -1 galviņa   ķiploks, sakapāts, paciņa sviesta, 3 ĒK graudu sinepes, 5 ĒK medus

Gatavo: Miltus, olas, garšvielas (paprikas pulveris, kurkuma, sāls, pipari) pa taisno, nesamaisot liek virsū uz vistām un labi samaisa. Uzkarsē eļļu un liek fritēt. Apmēram 7-10 min. Kad vienreiz nofritēts, liek vēlreiz visu fritēt uz pāris minūtēm. Tas lai sanāktu sevišķi kraukšķīgi. Izkausē sviestu ar medu, paprikas pulveri, graudu sinepēm, sakapātu ķiploku, mērcē ieliek gatavos vistu spārnus, maisot karsē, beigās bagātīgi pārber ar sezamu. Sanāk ļoti sulīga gaļa, ar ārkārtīgi kraukšķīgu ārpusi.


Saldskābie vistu pusspārni

Sastāvs: 1 kg vistu pusspārni, ½ glāze miltu, 2 ĒK saldā paprika, sāls Mērcei: 1 ĒK medus, 3 ĒK tomātu mērces, 1ĒK 9% etiķa, 1ĒK sezama eļļa, 3 daiviņas ķiploka, čilli pārslas.

Gatavo: Bļodā ieber miltus, saldo papriku, ½ TK sāli. Visu samaisa un ieber pusspārnus . Bļodai uzliek virsū vāku - krietni sakrata . Milti dod ceptajiem spārniem kraukšķīgumu un gaļai sulīgumu. Uz cepešpannas uzklāj cepampapīru, saliek vistu pusspārnus. Eļļu nelej un neietauko!!! Sakarsētā cepeškrāsnī 185 grādos cep 40 min, lai ir smuki brūni. Pa to laiku sagatavo marinādi-mērcīti.  Bļodā liek medu, tomātu mērci, etiķi, sezama eļļu un  ķiploku izspiests caur ķiploka spiedi. Ja garšo pikantāk nedaudz čilli pieber. Visu kārtīgi samaisa un izceptos pusspārnus liek sagatavotā mērcītē bļodā. Uzliek vāku un kārtīgi sakrata, lai mērcīte vienmērīgi apņem pusspārnus. Praktiski jau ir ēdami, bet var vēlreiz uzliekt uz pannas uz pāris minūtēm vēl pacept, lai noglazējas pusspārni.


Vistu sirdis sinepju- siera mērcē. Pārbaudīts!👍

Sastāvs: 500g vistu sirdis, 100 g šampinjonu, 100 g saldais krējums, 100g rīvēts siers, 20 ml olīveļļa, 2 ĒK Dižonas sinepju, sāls, 2 ĒK izkausēts sviests, 1 TK miltu, 1 TK sviesta 

Gatavo: Sajaukt eļļu, 1ĒK sinepju, piparus un nedaudz sāls, sajaukt ar vistu sirdīm un nolikt ledusskapī uz 1 h.

Kausētā sviestā apcep sirdis no visām pusēm, pievieno sagrieztus šampinjonus. Pēc pāris minūtēm pielej saldo krējumu un maisot karsē. Sviestu ar miltiem saveļ bumbā kopā ar sinepēm pievieno mērcei. Izmaisa. Pievieno pusi rīvētā siera. Sautē zem vāka 5-7 minūtes. Pārkaisa ar atlikušo sieru. Tikko siers izkusis- ēdiens gatavs.


Vistas aknas mīklā

Sastāvs: 500 g, 4 ĒK miltu, 4-5 ĒK krējums vai majonēze, 3 olas, 3-4 ķiploka daiviņas, sāls, garšvielas, eļļa cepšanai.

Gatavo: Ķiplokus sarīvē, pievieno olu, krējumu vai majonēzi, miltus un sāli. Atstājam lai uzbriest.

Vistu aknas nomazgā, atbrīvo no plēvēm un sagriež porciju gabalos, nedaudz izklapējam un apkaisām ar garšvielām.  Iemērc mīklā un cep sakarsētā pannā zem vāka līdz zeltainai garoziņai.


Vistas šašliks ar kartupeļiem cepeškrāsnī.

Sastāvs: 1,5 kg vistas filejas (no šķiņķīšiem), 4 sīpoli, sāls, pipari- pēc garšas, 50 ml 9% etiķa, 7 kartupeļi

Gatavo: Sagriež vistas gaļu nelielos gabaliņos, liek bļodā. Pievieno sāli, piparus, gredzenos sagrieztus sīpolus, etiķi. Sajauc un atstāj iemarinēties uz 1-2 h.

Kartupeļus notīra, sagriež šķēlēs. Liek uz plāts. Gaļu uzmauc uz koka iesmiem, pa vidu liekot sīpolu ripiņas.

Iesmus liek virs kartupeļiem. Plāti liek sakarsētā cepeškrāsni uz 30 min. Kad augšpuse apcepusies, šašlikus nepieciešamas apgriezt, lai vienmērīgi apcepas no visām pusēm.


Medus marināde vistu stilbiem

Sastāvs: 2 ĒK olīveļļas; 5 ĒK sojas mērces; 1 ĒK medus; 2 ĒK rīsu etiķa vai citrona sulas; 1 ĒK sinepju; 4 ķiploka daiviņas.

Gatavo: Ķiplokus nomizo, izspiež caur spiedi. Visas marinādes sastāvdaļas samaisa, pārlej gaļu ar marinādi. Marinādi iemasē gaļā. Jau pēc 30-40 minūtēm gaļa būs gatava cepšanai. Pirms cepšanas izņem gaļu no ledusskapja un ļauj tai sasniegt istabas temperatūru.


Vista cepeškrāsnī. Oriģinālrecepte!👌

 

Mūsmāju svētdienas ēdiens ir vista- dažādos variantos. Šoreiz vista pirms cepšanas iemarinēta ar ķiplokiem, Naukšēnos ražoto citronu eļļu, 5 piparu maisījumu un piparu - jūras sāls maisījumu.

Uz plāts uzlieku apvārītus kartupeļus, apkaisu ar garšvielām un vieglītēm apsmidzinu ar eļļu

Vista uz restītēm, kartupeļi apakšā, cepu 200 grādos 40 minūtes, tad uz 5 minūtēm ieslēdzu grila režīmu.

Klāt pie vistas un kartupeļiem mērcīte - pie šķidra mazprocentu "krējuma izstrādājuma" pieliku Ādažu čipsu dipi mērcīti un ķiploku. Piekožam marinētu gurķīti.

 


  

Vistas- ķirbja plācenīši. Oriģinālrecepte!👌

Sastāvs:  0.5 kg maltas vistas gaļas, 0.5 kg sarīvēta ķirbja, 2 olas, 1 liels sīpols, 3 ķiploka daiviņas, 3 ĒK miltu, garšvielas( ķiplokpipari, ingvers, kardamons, sāls),

Gatavo: Visas sastāvdaļas sajaucu un izcepu plācenīšus.





        Kotletes. Oriģinālrecepte!👌

Sastāvs: 1kg maltās vistas gaļas, 1 kg smalkos gabaliņos sagriezta kabača (ja ir cūkgaļa vai liellopa maltā gaļa, tad sulīgumam kabaci sarīvēju), 2 olas, 3ĒK miltu (var kartupeļu vai kukurūzas miltus), 2 nelieli sīpoli, 3 ķiploka daiviņas, krietna sauja sakapātu diļļu, sāls, pipari, muskatrieksts.

Visas sastāvdaļas sajaucu. Cep uz sakarsētas pannas.



Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

bulciņas

Zivju ēdieni