Putna gaļa
Vistas
/tītara kotletes
Sastāvs: 500 g maltas
vistas/tītara gaļas, 1 sīpols, 1-2 ķiploka zobiņi, baltmaize- pēc vajadzības, 1
ola, sāls, pipari. Pildījumam:
100-150 uz smalkas rīves sarīvēta siera, 2 smalki sarīvētas olas,
dilles+ pētersīļi – sakapāti, 2 ĒK mīksta sviesta, garšvielas.
Gatavo: Pildījuma sastāvdaļas
sajauc viendabīgā masā. Baltmaizi izmērcē, nospiež, piejauc malto gaļu,
sakapātu sīpolu, ķiploku, olu, garšvielas. Ar karoti paņem malto galu, viducī
uztaisa padziļinājumu, kurā ieliek pildījumu. Ar samērcētām rokām izveido
kotleti. Cep sakarsētā eļļā līdz zeltainai garoziņai.
Vista
apelsīnu marinādē. Pārbaudīts! 👍
Sastāvs: vista, vai vistu stilbiņi, šķiņķīši, 2
apelsīni, 2 ĒK sojas mērces.
Gatavo: Vistu noskalojam,
nosusinām. No apelsīniem izspiežam sulu, sajaucam to ar sojas mērci – šajā
marinādē turam vistas miesu vismaz 3 stundas. Tad pārliekam vistu cepešpannā, (var
likt arī cepešu maisiņā ar visu marinādi, tad cepšanas beigās maisu pārgriež,
lai vista apbrūnē.) pārlejam ar marinādi un 200°C cepam apgrozot kamēr mīksta.
Es parasti cepšanas beigās vēl ieslēdzu grila režīmu uz pāris minūtēm, bet tas
nav obligāti. Palikušo cepeša mērci papildinu ar zaļumiem un pasniedzu kā
piedevu.
Sautēta
vistas gaļa multikatlā, uzglabāšanai
Sastāvs: 5 kg vistas gaļas, 1
tējkarote sāls uz 1 kg gaļas, lauru
lapas pēc garšas, melno piparu graudiņi pēc garšas, 1/2 glāzes ūdens
Gatavo: Vistas gaļu sagriež gabalos, izņem kaulus,
novelk ādu. Vistas gaļas gabalus noskalo ar aukstu ūdeni, notecina un nosusina
ar papīra dvieli.
Vistas gaļas gabalus liek multikatla traukā,
uzlej mazliet ūdens, ieslēdz sautēšanas režīmu, uz 4 stundām. 1 stundu pirms sautēšanas
beigām, multikatla traukā liek lauru lapas, melno piparu graudiņus, sāli.
Karstu vistas gaļu liek sterilizētās burkās, sablīvē, lai nav tukšumu. Liekot
gaļu burkās, pārliecinieties, vai nav palikuši mazie kauliņi. Burkas aizvāko,
apgriež otrādi, uzklāj dvieli, pilnībā atdzesē un liek vēsā vietā. Šādi
sagatavotu gaļu var uzglabāt 3 mēnešus.
Vista
burkā.
Sastāvs: vista, kartupeļi,
burkāni, paprika, selerijas kāts, puravs, puķkāposts, sāls, pipari, lauru lapas
Gatavo: Ņemam 3 litru burku un
veselu vistu. Vistu sadalām gabaliņos. Liek burkā kārtu vistas, apsāla. Virsū
liek sakapātu sīpolu, var arī ķiploku. Tad ber kārtu dārzeņu - pēc paša vēlmēm.
Man bija kartupeļi, burkāni, paprika, selerijas kāts, puravs un sauja
puķkāposta. Pa virsu atkal kārta vistas un dārzeņi. Tā kārto, kamēr burka
pilna. Pa vidu ieliekam melno piparu un smaržīgo piparu graudus un 2 lauru
lapas. Nekādu šķidrumu nelej!!! Burkai uzliekam folija cepurīti un liekam
aukstā!!! cepeškrāsnī. Noregulē uz 200°C un sutina 1.5 h.
Vista
ar bekonu un sieru.
Sastāvs: vistu stilbi, siers, bekons, loku sīpoli,
paprika, sāls, pipari, timiāns, eļļa
Gatavo: Vistu stilbus nomazgā,
nosusina ar papīra dvieli. Garšvielas
ieber mazā bļodā, pielej klāt eļļu un pieliek klāt timiānu, visu labi sajauc un
smērē stilbiņiem virsū. Atstāj iemarinēties.
Stilbus saliek karstumizturīgā traukā, pa
starpu saliek sieru un bekonu, sagrieztu sīpolus. Cep cepeškrāsnī 200°C līdz gatavībai.
Sastāvs: Vistiņa, 250 g skābais krējums, kartupeļi, maltā paprika, loki, lauru lapas, sāls, pipari
Gatavo: Kartupeļus vāra
līdz pusgatavībai. Vistiņu apcep uz
pannas ar sviestu, pievieno kartupeļus un loku sīpolus, apcep smuki brūnus,
pievieno garšvielas. Liek klāt skābo krējumu 250 g un drusku ūdens. Sutina zem
vāka.
Vistu
spārniņi korejiešu gaumē
Sastāvs: 1,5 kg vistu spārniņu, 3 olas, 1 glāze miltu, ½ glāze kartupeļu ciete, 100 g sviesta ,1 l eļļa fritēšanai, 2 ĒK saldā paprikas pulvera, 1 ĒK kurkumas, sāls, pipari, Mērcei -1 galviņa ķiploks, sakapāts, paciņa sviesta, 3 ĒK graudu sinepes, 5 ĒK medus
Gatavo: Miltus, olas,
garšvielas (paprikas pulveris, kurkuma, sāls, pipari) pa taisno, nesamaisot
liek virsū uz vistām un labi samaisa. Uzkarsē eļļu un liek fritēt. Apmēram 7-10
min. Kad vienreiz nofritēts, liek vēlreiz visu fritēt uz pāris minūtēm. Tas lai
sanāktu sevišķi kraukšķīgi. Izkausē sviestu ar medu, paprikas pulveri, graudu
sinepēm, sakapātu ķiploku, mērcē ieliek gatavos vistu spārnus, maisot karsē,
beigās bagātīgi pārber ar sezamu. Sanāk ļoti sulīga gaļa, ar ārkārtīgi
kraukšķīgu ārpusi.
Saldskābie vistu pusspārni
Sastāvs: 1 kg vistu pusspārni, ½ glāze miltu, 2 ĒK saldā
paprika, sāls Mērcei: 1 ĒK medus, 3 ĒK tomātu mērces, 1ĒK 9% etiķa, 1ĒK sezama
eļļa, 3 daiviņas ķiploka, čilli pārslas.
Gatavo:
Bļodā ieber miltus, saldo papriku, ½ TK sāli. Visu samaisa un ieber pusspārnus
. Bļodai uzliek virsū vāku - krietni sakrata . Milti dod ceptajiem spārniem
kraukšķīgumu un gaļai sulīgumu. Uz cepešpannas uzklāj cepampapīru, saliek vistu
pusspārnus. Eļļu nelej un neietauko!!! Sakarsētā cepeškrāsnī 185 grādos cep 40
min, lai ir smuki brūni. Pa to laiku sagatavo marinādi-mērcīti. Bļodā liek medu, tomātu mērci, etiķi, sezama
eļļu un ķiploku izspiests caur ķiploka
spiedi. Ja garšo pikantāk nedaudz čilli pieber. Visu kārtīgi samaisa un
izceptos pusspārnus liek sagatavotā mērcītē bļodā. Uzliek vāku un kārtīgi
sakrata, lai mērcīte vienmērīgi apņem pusspārnus. Praktiski jau ir ēdami, bet var vēlreiz uzliekt uz pannas uz pāris minūtēm vēl pacept, lai noglazējas
pusspārni.
Vistu
sirdis sinepju- siera mērcē. Pārbaudīts!👍
Sastāvs: 500g vistu sirdis, 100
g šampinjonu, 100 g saldais krējums, 100g rīvēts siers, 20 ml olīveļļa, 2 ĒK Dižonas sinepju, sāls, 2 ĒK izkausēts sviests, 1 TK miltu, 1 TK sviesta
Gatavo: Sajaukt eļļu, 1ĒK sinepju, piparus un nedaudz
sāls, sajaukt ar vistu sirdīm un nolikt ledusskapī uz 1 h.
Kausētā sviestā apcep sirdis no visām pusēm,
pievieno sagrieztus šampinjonus. Pēc pāris minūtēm pielej saldo krējumu un
maisot karsē. Sviestu ar miltiem saveļ bumbā kopā ar sinepēm pievieno mērcei.
Izmaisa. Pievieno pusi rīvētā siera. Sautē zem vāka 5-7 minūtes. Pārkaisa ar
atlikušo sieru. Tikko siers izkusis- ēdiens gatavs.
Vistas
aknas mīklā
Sastāvs: 500 g, 4 ĒK miltu,
4-5 ĒK krējums vai majonēze, 3 olas, 3-4 ķiploka daiviņas, sāls, garšvielas,
eļļa cepšanai.
Gatavo: Ķiplokus sarīvē, pievieno olu, krējumu vai majonēzi,
miltus un sāli. Atstājam lai uzbriest.
Vistu aknas nomazgā, atbrīvo no plēvēm un sagriež
porciju gabalos, nedaudz izklapējam un apkaisām ar garšvielām. Iemērc mīklā un cep sakarsētā pannā zem vāka
līdz zeltainai garoziņai.
Vistas
šašliks ar kartupeļiem cepeškrāsnī.
Sastāvs: 1,5 kg vistas filejas
(no šķiņķīšiem), 4 sīpoli, sāls, pipari- pēc garšas, 50 ml 9% etiķa, 7
kartupeļi
Gatavo: Sagriež vistas gaļu nelielos gabaliņos, liek
bļodā. Pievieno sāli, piparus, gredzenos sagrieztus sīpolus, etiķi. Sajauc un
atstāj iemarinēties uz 1-2 h.
Kartupeļus notīra, sagriež šķēlēs. Liek uz
plāts. Gaļu uzmauc uz koka iesmiem, pa vidu liekot sīpolu ripiņas.
Iesmus liek virs kartupeļiem. Plāti liek
sakarsētā cepeškrāsni uz 30 min. Kad augšpuse apcepusies, šašlikus
nepieciešamas apgriezt, lai vienmērīgi apcepas no visām pusēm.
Medus
marināde vistu stilbiem
Sastāvs: 2 ĒK olīveļļas; 5 ĒK
sojas mērces; 1 ĒK medus; 2 ĒK rīsu etiķa vai citrona sulas; 1 ĒK sinepju; 4
ķiploka daiviņas.
Gatavo: Ķiplokus nomizo, izspiež caur spiedi. Visas
marinādes sastāvdaļas samaisa, pārlej gaļu ar marinādi. Marinādi iemasē gaļā.
Jau pēc 30-40 minūtēm gaļa būs gatava cepšanai. Pirms cepšanas izņem gaļu no
ledusskapja un ļauj tai sasniegt istabas temperatūru.
Vista
cepeškrāsnī. Oriģinālrecepte!👌
Mūsmāju svētdienas ēdiens ir vista- dažādos variantos.
Šoreiz vista pirms cepšanas iemarinēta ar ķiplokiem, Naukšēnos ražoto citronu
eļļu, 5 piparu maisījumu un piparu - jūras sāls maisījumu.
Uz plāts uzlieku apvārītus kartupeļus, apkaisu ar garšvielām un vieglītēm apsmidzinu ar eļļu
Vista uz restītēm, kartupeļi apakšā, cepu 200 grādos
40 minūtes, tad uz 5 minūtēm ieslēdzu grila režīmu.
Klāt pie vistas un kartupeļiem mērcīte - pie šķidra
mazprocentu "krējuma izstrādājuma" pieliku Ādažu čipsu dipi mērcīti
un ķiploku. Piekožam marinētu gurķīti.
Vistas-
ķirbja plācenīši. Oriģinālrecepte!👌
Sastāvs: 0.5 kg maltas vistas gaļas, 0.5 kg sarīvēta
ķirbja, 2 olas, 1 liels sīpols, 3 ķiploka daiviņas, 3 ĒK miltu, garšvielas(
ķiplokpipari, ingvers, kardamons, sāls),
Gatavo: Visas sastāvdaļas sajaucu un izcepu
plācenīšus.
Kotletes. Oriģinālrecepte!👌
Sastāvs: 1kg maltās vistas gaļas, 1 kg
smalkos gabaliņos sagriezta kabača (ja ir cūkgaļa vai liellopa maltā gaļa, tad
sulīgumam kabaci sarīvēju), 2 olas, 3ĒK miltu (var kartupeļu vai kukurūzas
miltus), 2 nelieli sīpoli, 3 ķiploka daiviņas, krietna sauja sakapātu diļļu, sāls,
pipari, muskatrieksts.
Visas sastāvdaļas sajaucu. Cep uz sakarsētas pannas.
Komentāri
Ierakstīt komentāru